NÁVRAT NA VSTUP DO NOVOMĚSTSKÉHO KURÝRA.

Vloženo 14. 5. 2016.

Sraz naší osmé třídy v Jaroměři po 60 letech.

V poslední době se jednou za rok scházíme v Jaroměři v restauraci "KORADO" my, absolventi osmé třídy ve škole "Na Ostrově", kterou jsme opustili v roce 1956. Ano, letos to je 60 let, co jsme ukončili základní školní vzdělání. Je třeba poděkovat Ireně Řehákové z Rasošek, Vašku Matuškovi z Rychnovka a dalším za aktivitu při realizaci těchto srazů.
A já se snažím to dokumentovat vždy několika fotografiemi, abychom mohli porovnat, jak to mladé tělo stárne.
Ovšem, protože z Nového Města nad Metují přijedu autobusem cca v 11.30 hod., mám do 14.00 hodin trochu času a tak se vždy projdu městem.
Jaroměř je město fotogenické, dobře se fotografuje náměstí, park Na Ostrově i jinde.
Jenom ten nový most mi do tohoto starobylého rámce nějak nezapadá. Už se s tím nedá nic dělat, mě se ale v kontextu s okolím ten most nelíbí. I když sám o sobě je to pěkné technické dílo.



Vždycky začínám na náměstí u kostela, kde jsem dříve za kostelem bydlel. Vše se mění, Jaroměřské podloubí ožívá, je tam příjemně. A celkový dojem z náměstí se také postupně lepší.


Vidíte ten pohled zespodu? Masivní konstrukce, zastiňující pohled na důstojnou stavbu školy "Na Ostrově", která si zaslouží být viděna a obdivována ze všech směrů. Subtilní lávka, neprohnutá vzhůru, s přiměřenou mírou starobylosti by se sem asi hodila opravdu lépe.


Naštěstí pohled na nádhernou stavbu kostela sv. Mikuláše zatím nic nenarušilo, i když ta nahlodaná fabrika v popředí pokud je v záběru, pohled moc nevylepšuje.


Restaurace "KORADO" je oáza klidu a pohody. Ten tatarský biftek, co jsem si tam dal, dokonale doplnil milé setkání se spolužačkami a spolužáky. A plzeňské pivo včetně příjemné obsluhy nemělo chybu.


A tohle je ta naše milá škola. Vzpomínáme na učitele, kteří si s námi dávali tu práci, něčemu nás naučit. Byli to namátkově učitelé Chrástková, Vašková, Vašíčková, Hertlová, Mařan, Šrám, Tichý, Suk a další. Děkujeme.


A ještě jeden pohled z nového mostu k náměstí. Tudy jsme tehdy po starém mostě přijížděli na kolech (já z Dolan) a po škole odjížděli. Ty domy jsou stejné, jen upravenější. I ta řeka s nábřežím a přilehlým dnes pěkně upraveným parkem.


A ještě lávka z parku k Jakubovu s pohledem na vyčnívající kostel sv. Jakuba.


Ale vraťme se do "KORADA" na ten náš sraz, co říkáte, spolužačky mají stále docela "šmrnc". Na rozdíl od nás, "plesnivejch dědků".

Samozřejmě - níže nabízím fotogalerii z výše uvedené akce.

Sraz naší osmé třídy po 60. letech